Image
11 Haziran, 2023

Zorunlu Etoburlar Et Yemek Zorunda Değiller

Ticari bir evcil hayvan maması tedarikçisi olan ADM Hayvan Beslenmesi, 2020 yılında kedi mamalarında bitkisel içeriklerin geçerliliğini tanıyan ve bunların kedi maması formüllerine dahil edilmesini tavsiye eden bir rapor yayınladı.

Bu harika bir haber, ancak bir dakika bekleyin.

Bir ticari evcil hayvan maması tedarikçisi bitki bazlı bileşenleri mi savunuyor? Bu son derece garip.

Pek çok evcil hayvan mama tedarikçisi, et bazlı ürünler tedarik eder ve et bazlı bileşenlerin mamaya dahil edilmesini savunur. Amaçları genellikle kediler için yüksek lezzete sahip olan optimum mamayı üretmektir, en etik mamayı üretmek değildir.

Bu sebeple, bir evcil hayvan maması tedarikçisinin bitki bazlı içerikleri savunması ve iddialarını araştırmalarla desteklemesi alışılmışın dışında bir durumdur.

Peki, ADM raporunda ne söylüyor?

Adm Hayvan Beslenmesi Raporu

ADM raporunda şu şekilde söylenilmektedir;

Son zamanlarda yayımlanan araştırma, bitki ve maya bazlı protein kaynaklarının yetişkin kediler tarafından etkin bir şekilde kullanılabilecek besleyici alternatifler olduğunu göstermektedir.

İki araştırmaya atıfta bulunuyorlar. Bunlardan birisi "Bitki proteinleri kedilerde diyetin sindirilebilirliğini artırır" (1) ve diğer çalışma "Bitki proteinleri kedilere yüksek kaliteli amino asitler sağlar" (2,3)

ADM şöyle devam etmektedir;

Bu araştırma, kedilerin sadece et ve diğer hayvansal kaynaklı içeriklere mecbur olmadığını göstererek gerçeği kurgudan ayırmaktadır.

Bitkisel içeriklerin tanınırlığı ve bunların ticari bir evcil hayvan maması firması tarafından kedi mamasına dahil edilmesi, bitki bazlı kedi beslenmesini çevreleyen damgayı ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Bu durum, bitkisel içeriklerin de et ve balık gibi bir besin kaynağı (proteinler, amino asitler, vitaminler, vb.) olduğunu gösterir.

ADM Hayvan Beslenmesi, kediler için bitkisel içeriklerin protein sindirilebilirliğini ve bu kaynaklardaki amino asitlerin biyolojik olarak kullanılabilirliğini kanıtlayan iki araştırma çalışmasına atıfta bulunmaktadır.

Çalışmalar, bir gıdanın belirli bir ağırlıkta ne kadar besin sağladığının bir ölçüsü olan sindirilebilirlik kavramını kullanmaktadır. Gıdanın ne kadarının bağırsaklar tarafından absorbe edilerek kan dolaşımına karıştığını göstermektedir. Sindirilebilirliği yüksek bir gıda, daha az sindirilebilir bir gıdaya göre daha yüksek oranda emilen besin sağladığından dolayı, sindirilebilirlik bir gıdanın besin değeri ve kalitesinin önemli bir kriteridir.

Çalışmaya Daha Derin Bir Bakış 1-Golder ve Al (2020) - Bitki Proteinleri Kedilerde Diyetin Sindirilebilirliği Artırır (1)

Bu çalışma, kedilerin yükselen bitki bazlı içerik seviyelerini verimli bir şekilde sindirebildiğini başarılı bir şekilde göstermektedir. Bitkisel proteinin, protein sindirilebilirliği üzerindeki genel etkisini göstermek adına, protein sindirilebilirliği ile bitkilerden elde edilen diyet proteini yüzdesi arasındaki ilişkinin grafiği aşağıdaki Şekil 1'de gösterilmiştir.

Şekil 1. Kedilerde protein sindirilebilirliği ile diyetteki bitkisel protein yüzdesi arasındaki ilişki.

Illinois Üniversitesi'nde yapılan bu çalışma, bir öncekine göre daha kapsamlı bir protein kaynağı yelpazesi içeriyordu. Bezelye, fasulye, mercimek, soya fasulyesi küspesi, kurutulmuş maya ve mısır, üzerinde çalışılan protein bileşenlerinden birkaçıydı.

Özel amino asitlerin (proteinlerin yapı taşları) sindirilebilirliği ölçülmüştür. Çalışılan içerikler daha sonra her bir amino asidin kedilerde ne kadar iyi sindirildiğine bağlı olarak 'yüksek kalite' (>%100 sindirilebilirlik), orta (%50-100 sindirilebilirlik) ve düşük kalite (<%50 sindirilebilirlik) olarak sınıflandırılmıştır.

Tablo 1'deki sonuçlar, tüm bitkisel protein kaynaklarının yetişkin kedilerde incelenen tüm amino asitler için 'yüksek kalite' olarak sınıflandırıldığını göstermektedir (bakla fasulyesinde 'orta kalite' puanı alan metiyonin hariç.

Tablo 1. Yetişkin kedilerde protein kalitesi (DIASS sindirilebilirliği), bileşen kaynağı ve amino-aside göre.

Bu 2 çalışmaya göre, uygun bir şekilde formüle edilmiş bitki bazlı bir diyetin kedilere ihtiyaç duydukları besinleri/amino-asitleri sağlayabileceğini ve genel sindirimi iyileştirebileceğini söyleyebiliriz.

Sonuç Olarak

Kedi maması için malzeme seçerken gerçekleri kurgudan ayırmak önemlidir. Kedi dostlarımız için bitki bazlı bir diyet seçerken vegan ve etik değerlendirmeler olduğu açıkça belirtilse de araştırmalardan görüyoruz ki, bunu yapmak için açık bilimsel nedenler de mevcut.

Ürün formüllerini bilim/ekonomiye dayandıran ADM Hayvan Beslenmesi gibi evcil hayvan mama tedarikçileri, kedi ürünlerine bitkisel içeriklerin eklenmesinin kediler için daha iyi, besleyici ürünler oluşturacağını anlamaya başlıyor.

"Bu önemli bulgular, evcil hayvan maması üreticilerinin kedi mamaları ve ödül mamalarını formüle ederken enva potansiyel malzemeleri genişletmelerine olanak tanıyor." (4)

"Bu genişletilmiş kiler, günümüz kedi mamalarında kullanılan et ve diğer hayvansal bazlı içeriklerin tedariki üzerindeki baskıyı azalttığı için de yararlıdır."

Referanslar

1. Golder, C.; Weemhoff, J.L.; Jewell, D.E. Cats Have Increased Protein Digestibility as Compared to Dogs and Improve Their Ability to Absorb Protein as Dietary Protein Intake Shifts from Animal to Plant Sources. Animals 2020, 10, 541.

2. Macronutrient composition and amino acid digestibility in pet diets containing pulse ingredients, Journal of Animal Science, Volume 98, Issue 6, June 2020, skaa165.

3. Lauren M Reilly, Patrick C von Schaumburg, Jolene M Hoke, Gary M Davenport, Pamela L Utterback, Carl M Parsons, Maria R C de Godoy, Use of precision-fed cecectomized rooster assay and digestible indispensable amino acid scores to characterize plant- and yeast-concentrated proteins for inclusion in canine and feline diets,, Translational Animal Science, Volume 4, Issue 3, July 2020, txaa133.

4. DAVENPORT, G., SEPARATING FACT FROM FICTION PLANT-BASED INGREDIENTS FOR CATS

Kaynak: https://vecado.ca/blogs/vegan-pet-food/digestibility-of-vegan-cat-food

Son Blog Yazıları

  • Ben Veganım: Evcil Dostum da Vegan Beslenebilir Mi?
    2 Şubat, 2024
    Köksal Fındık

    Ben Veganım: Evcil Dostum da Vegan Beslenebilir Mi?

    "Vegan değerlerimi yaşamak istiyorum, ancak aynı zamanda patili dostuma karşı bir sorumluluğum var ve ona mümkün olan en iyi beslenmeyi sağlamak istiyorum." Bu, vegan yaşam tarzını benimsemiş pek çok kişinin karşılaştığı bir ikilem. Evcil hayvanlarımızı ailemi...

  • Köpekler için Bitkisel Beslenmenin 6 Avantajı
    18 Ocak, 2024
    Köksal Fındık

    Köpekler için Bitkisel Beslenmenin 6 Avantajı

    Evcil hayvan sahipleri olarak, köpeklerimizin en iyi bakımı almasını isteriz. Son zamanlarda dikkat çeken bir seçenek olan bitkisel köpek maması, dostlarımızın sağlığı için neden bu kadar iyi bir tercih olabilir? İşte vegan/vejetaryen köpek mamasının altı avan...

  • Veganuary Nedir?
    8 Ocak, 2024
    Köksal Fındık

    Veganuary Nedir?

    Veganuary, insanları Ocak ayında vegan bir diyeti denemeye ve desteklemeye teşvik eden uluslararası bir kampanyadır. 2014 yılında başlatılan bu hareket, dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemiş ve birçok kişinin hayat tarzında kalıcı değişiklikler yapmasın...