Bugüne kadar yapılan en uzun ve en kapsamlı hakemli çalışma, beslenme açısından sağlıklı bitki temelli diyetlerle beslenen köpeklerin sağlık sonuçlarının etle beslenen köpekler kadar iyi olduğunu ortaya koymuştur.
Önde gelen bilim dergisi PLOS ONE'da yayınlanan çalışmada, kan hücreleri ve biyokimya, kan besin seviyeleri, idrar, veteriner klinik parametreleri ve aylık evcil hayvan sahibi anketleri analiz edilerek 15 köpeğin sağlığı kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Köpekler bir yıl boyunca (ortalama bir köpek ömrünün onda birinin biraz altında veya yaklaşık yedi insan yılı) yalnızca bezelye proteinine dayalı tam bitki bazlı diyetlerle (V-Dog) beslendi.
Bir Yıl Sonra Elde Edilen Sonuçlar
Aşırı kilolu veya obez köpekler daha sağlıklı bir kiloya ulaşırken, geri kalanı normal kilosunu korumuştur. Kan ve idrarda klinik olarak önemli bir değişiklik meydana gelmemiştir. Esansiyel ve esansiyel olmayan amino asitlerin ve vitaminlerin kan seviyeleri genel olarak korunmuştur.
Birkaç vakada, Taurin ve L-Karnitin (kalp sağlığı için önemli), D Vitamini (bağışıklık ve kemik sağlığı için vazgeçilmez) ve Folat (kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli) dahil olmak üzere, et bazlı bir diyetin ardından önceki eksiklikler bitki bazlı diyetle ya iyileşti ya da ortadan kalktı.
Çalışma, son zamanlarda ABD'deki köpeklerde bezelyenin kalp hastalığına katkıda bulunabileceği yönündeki öneriler göz önüne alındığında özellikle ilginçti. Her ne kadar inandırıcı bir kanıt bulunamamış olsa da, bu tür endişeler bazı çevrelerde devam etmektedir. (ABD'de DCM üzerine yapılan ve köpek maması diyetlerinde bezelye kullanımı konusunda gereksiz şüphe uyandıran çalışmalar nedeniyle Hills veterinerlerine dava açılmasıyla ilgili olarak burayı okuyun).
Bu son PLOS ONE çalışmasında, köpekler bir yıl boyunca bezelye bazlı bitki bazlı evcil hayvan mamasıyla beslendi. Kalp sağlığına ilişkin kan belirteçleri değerlendirilmiş ve kalp hastalığı belirtisine rastlanmamıştır. Hatta bazı durumlarda kalp sağlığı göstergeleri iyileşmiştir.
Los Angeles yakınlarındaki Batı Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden baş araştırmacı, veteriner Dr. Annika Linde tarafından ifade edilmiştir,
"Evrimsel adaptasyonlar, köpeklerin hayvansal içerikler içermeyenler de dahil olmak üzere besinsel olarak eksiksiz omnivor diyetlerle sağlıklarını korumalarını sağlayan bir sindirim sistemi ile sonuçlanmıştır. Çalışmamız, hayvansal kaynaklı içerikler tüketmeden gelişen klinik olarak sağlıklı köpeklerdeki sonuçlara ilişkin yeni kanıtlar sunmaktadır. Özellikle, fabrika çiftçiliğinden bağımsız olarak üretilen gıdalar aynı zamanda daha sürdürülebilir ve etiktir."
Dr. Annika Linde
Çalışmanın eş yazarı Dr. Melgarejo, bu tür diyetlerin potansiyel çevresel faydalarının altını çizdi,
"UCLA Çevre ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü'ne göre, ABD'deki kedi ve köpekler kendi ulusları olsaydı, küresel et tüketiminde Rusya, Brezilya, ABD ve Çin'i geride bırakarak beşinci sırada yer alırlardı."
Dr. Melgarejo
Veteriner Profesörü Andrew Knight, beslenme açısından sağlıklı bitki temelli diyetlerle beslenen köpeklerin normalde eşdeğer veya daha üstün sağlık sonuçları elde ettiğini gösteren çok büyük ölçekli çalışmalar da dahil olmak üzere bu alandaki kilit çalışmalardan birkaçını yayınlamıştır.
Beslenme açısından sağlıklı bitki bazlı evcil hayvan diyetleriyle elde edilen iyi sağlık sonuçlarını gösteren 13 çalışma ve önemli çevresel faydaları ortaya koyan diğer birkaç çalışma ile artık çevre dostu sürdürülebilir bitki bazlı köpek maması diyetleri için güçlü bir durum mevcuttur.
Hakemli Çalışmanın Kaynağı
Çalışmanın linki: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0298942
PLOS ONE'da yayınlanan bu son makale, çiğ beslenmeye KARŞI olan 85 makalenin tam tersine, köpekler için beslenme açısından sağlam bitki temelli bir diyetin sağlık yararlarını gösteren 13 olumlu çalışma ortaya koymaktadır!