Image
28 Aralık, 2023

Bitkisel Beslenme Aşırı Kilolu Kedi ve Köpekler İçin Çözüm Olabilir

Kedi ve köpeklerde obezite, evcil hayvan sahipleri arasında giderek artan bir endişe kaynağıdır. Aşırı kilo, hayvanların yaşam kalitesini düşürebilir ve diyabet, kalp hastalıkları ve eklem problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, evcil hayvanların diyet ve egzersiz alışkanlıklarını düzenlemek, onların daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için hayati önem taşır.

Kedi ve Köpeklerde Obezite Ciddi Bir Salgın Hastalıktır

İnsanlarda olduğu gibi, evcil hayvanlarda da obezite salgın boyutlarındadır. Kanada Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Dr. Jim Berry'ye göre, Kanadalı evcil hayvanların tahmini olarak yüzde 60'ı aşırı kilolu veya obezdir. Evcil Hayvanlarda Obeziteyi Önleme Derneği tarafından yapılan benzer bir araştırmada, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kedilerin yüzde 59'unun ve köpeklerin yüzde 54'ünün aşırı kilolu veya obez olduğu tespit edilmiştir.

Obezite Bedensel ve Duygusal Sağlık Sorunlarına Yol Açıyor

Aşırı kilolu evcil hayvanlar insanlar gibi sosyal baskıyla karşı karşıya kalmasa da, bedensel ve duygusal hasar aynı şekilde gerçekleşmektedir. Hayvanlarda obezite, diyabetten (1) osteoartrite (2), kanserden, sindirim sorunlarına, hareket zorluklarına, kalp sorunlarına ve muhtemelen erken ölüme kadar değişen koşullarla vücudun hemen hemen her sisteminde komplikasyonlara neden olabilir. (5)

Önemli bir yaşam süresi çalışması, %10 - %20 fazla kilolu olan Labradorların (genel olarak yüzde 20'den fazla kilolu olanlar obez bile sayılmıyor) ideal kilodaki benzerlerinden ortalama 1,8 yıl daha kısa yaşadığını göstermiştir. (3)

Bir başka çalışma, obezitenin evcil hayvanlar için gerçekten de duygusal sonuçları olduğunu göstermektedir. Aşırı kilolu evcil hayvanlar canlılık, yaşam kalitesi, ağrı ve duygusal rahatsızlık açısından daha kötü skorlara sahiptir. Ancak iyi haber şu ki, bu değerler kilo kaybıyla iyileşebilir. (4)

Obez Kedi ve Köpeklerde Bitkisel Beslenme
Obez Kedi ve Köpeklerde Bitkisel Beslenme

Bitkisel Beslenme Çözüm Olabilir

Kanadalı veteriner hekimler kilo kontrolünü/yönetimini bir evcil hayvan sahibinin evcil hayvanının yaşam süresini uzatmak için yapabileceği bir numaralı şey olarak tanımlamıştır (Canada's Pet Wellness Report 2011). İyi dengelenmiş bir vegan diyetine geçmenin obezite ile mücadele eden hayvanlar için çok faydalı olacağına inanıyoruz.

Ekibimiz tarafından yapılan gayri resmi bir ankete göre, kilo vegan kedi ve köpeklerin bakıcıları arasında büyük bir endişe kaynağı değildir. Vegan kedi ve köpekler, et yiyen dostlarına kıyasla daha zayıf ve sağlıklı görünmektedir. Ayrıca vejetaryen diyet uygulayan insanların daha az kilo sorunu yaşadığını ve kilo vermeye çalışanlar için vejetaryen diyetin etçil diyete göre iki kat daha etkili olduğunu biliyoruz (Washington'daki Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi).

Vegan diyetin sağlıklı yaşam tarzıyla birleştiğinde köpeğinizin veya kedinizin kilosunu kontrol altında tutacağına inanıyoruz. Evcil hayvanınız daha zayıf olacak, daha az sağlık ve duygusal sorun yaşayacak ve uzun ve tatmin edici bir yaşam sürecektir.

Köpeğiniz veya kediniz hiç kilo sorunlarıyla mücadele etti mi? Diyetini değiştirdiniz ve farkı gördünüz mü? Lütfen bize WhatsApp veya e-posta ile geri bildirimde bulunun hikayenizi duymak isteriz!

Referanslar

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9621878 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11767921 3. https://avmajournals.avma.org/doi/abs/10.2460/javma.2002.220.1315 4. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090023311003698?via%3Dihub 5. https://theconversation.com/why-are-so-many-of-our-pets-overweight-85958

Kaynak: https://vecado.ca/blogs/vegan-pet-food/vegan-diet-may-be-the-solution-for-overweight-cats-and-dogs

Son Blog Yazıları

  • Ben Veganım: Evcil Dostum da Vegan Beslenebilir Mi?
    2 Şubat, 2024
    Köksal Fındık

    Ben Veganım: Evcil Dostum da Vegan Beslenebilir Mi?

    "Vegan değerlerimi yaşamak istiyorum, ancak aynı zamanda patili dostuma karşı bir sorumluluğum var ve ona mümkün olan en iyi beslenmeyi sağlamak istiyorum." Bu, vegan yaşam tarzını benimsemiş pek çok kişinin karşılaştığı bir ikilem. Evcil hayvanlarımızı ailemi...

  • Köpekler için Bitkisel Beslenmenin 6 Avantajı
    18 Ocak, 2024
    Köksal Fındık

    Köpekler için Bitkisel Beslenmenin 6 Avantajı

    Evcil hayvan sahipleri olarak, köpeklerimizin en iyi bakımı almasını isteriz. Son zamanlarda dikkat çeken bir seçenek olan bitkisel köpek maması, dostlarımızın sağlığı için neden bu kadar iyi bir tercih olabilir? İşte vegan/vejetaryen köpek mamasının altı avan...

  • Veganuary Nedir?
    8 Ocak, 2024
    Köksal Fındık

    Veganuary Nedir?

    Veganuary, insanları Ocak ayında vegan bir diyeti denemeye ve desteklemeye teşvik eden uluslararası bir kampanyadır. 2014 yılında başlatılan bu hareket, dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemiş ve birçok kişinin hayat tarzında kalıcı değişiklikler yapmasın...